Soita 050 577 1431 ja tilaa

Kysymyksiä ja vastauksia

Nyt päästäänkin lupaamaani toiseen osaan vierailustani Mayuko’s Little Kitchenissä. Istahdimme Mayukon kanssa alas juttelemaan hieman hänestä ja hänen työstään. Unohtamatta vinkkejä Japaniin matkustavalle!

Moikka, kertoisitko hieman itsestäsi?

Olen Mayuko, 35-vuotias Tokiolainen. Rakastan ruokaa, opettamista, koomikoita, matkustamista ja triathlonia. Aloin harrastamaan triathlonia, koska näin voin syödä enemmän!

Miksi suosittelet ihmisten matkustavan Japaniin?

Ehdottomasti ruuan vuoksi! Ei ainoastaan sen takia, että se on maistuvaa, vaan siksi, että japanilainen ruoka heijastaa japanilaista kulttuuria ja mentaliteettia. Japanilainen ruoka on heijastuma japanista! Jos olet uskalias, koe sekä iso kaupunki kuten Tokio että maaseutu. Tokiossa selviät helposti ja täällä on kaikkea, mutta maalle mennessäsi koet perinteisemmän puolen japanista ja saat syvän yhteyden siellä asuviin ihmisiin.

Mitkä ovat japanin matkan must see and do?

Shinjuku Gyoen on oasis urbaanin kaupungin keskellä. Olet kaupungin sykkeessä, mutta voit juoda kahvisi ja lukea kirjaa nauttien ympäröivästä vehreydestä tai oleskella lammen vierellä ihastellen korkeita pilvenpiirtäjiä.

Syö ehdottomasti ”fatty tunaa”. Täällä Japanissa saamme valita, mistä kohdasta tonnikalaa haluamme esimerkiksi sashimin. Olen kuullut, ettei tonnikala ole niin suosittua muualla maailmalla – eli kokeile sitä!

Voisitko antaa suosituksen hyvästä ravintolasta Tokiossa?

Darihan! Se on hyvin rento sushiravintola Yoyogissa. Heillä on päivittäin montaa eri tuoretta kalalaatua ja henkilökunta sekä ilmapiiri on energistä ja eloisaa. Mielestäni henkilökunnan hyvä asenne tuo sushiin yhden maun lisää. Tokiossa löydät helposti hyviä sushiravintoloita jos olet valmis maksamaan siitä. Tämä ravintola ei ole kallis, mutta laatu on erinomaista sillä sitä pitävät kalastajat.

Puhutaan vähän opetuksestasi. Mikä on mielestäsi parasta työssäsi?

Ehdottomasti parasta on se tietty aika kurssista, kun tunnen että asiakkaat alkavat rakastua japaniin ja todella kiinnostua siitä. Tämä on hetki, kun näen heistä, että he todella nauttivat siitä, mitä kerron heille. Olen onnellinen, jos voin antaa heille mahdollisuuden rakastua japaniin ruuan kautta. Monesti japanilainen ruoka koetaan vaikeaksi, mutta kun pystyn muuttamaan tätä käsitystä, tunnen onnistuneeni. Olet lähempänä kulttuuriamme, kun huomaat ettei japanilainen keittiö ole  mysteeri!

Minkä ruokalajin opetat mieluiten asiakkaillesi?

Misokeitto on suosikkini. Misokeiton takana piilee paljon kulttuurillisia asioita ja japanilaista elämää. Se valmistetaan liemestä, misosta ja valitsemistasi aineksista. Tätä lientä eli dashia käytetään monessa japanilaisessa ruuassa eli se on todella japanilaisen ruuan perusta. Misoa on käytetty yli 100 vuotta ja se sisältää Koji-hometta, jota käytetään myös muissa mausteissa kuten soijassa. Koji on kaiken maun perusta. Misokeiton täytteeksi ihmiset käyttävät yleensä kauden raaka-aineita ja tästä syystä voimme maistaa vuodenajan misokeitossa. Miso on myös hyväksi terveydellemme ja helppo valmistaa! Rakastan nähdä asiakkaideni ilmeen, kun kerron että japanissa juodaan misokeittoa jopa kolme kertaa päivässä.

Mitä on sushi?

Sushi on japanilainen ruoka, johon japanilaiset ovat kiintyneitä, koska se tehdään kahdesta japanilaisille tärkeästä raaka-aineesta: raa’asta kalasta sekä riisistä. Kulttuuriimme kuuluu raakojen asioiden syönti, koska silloin pääsemme nauttimaan sen tuoreudesta. Ei ole liioiteltua sanoa, että riisi on kaikista tärkein raaka-aine japanilaisessa keittiössä. Sana ”gohan” viittaa riisiin ja tarkoittaa myöskin ateriaa japaniksi.

Mikä on sinun suosikki sushi?

”Middle fatty” tonnikalanigiri. Se ei ole liian rasvaista, vaan juuri sopivasti. Riisi ja tonnikala yhdessä sulavat suussa. Toinen suosikkini on rulla, jossa on anagoa (anakyu) ja kurkkua.

Mikä on kaikista tärkeintä sushin valmistuksessa?

Vinkkejä on monia. Mutta tärkein on riisi: valitse oikea laatu ja keitä se oikein! Monet toimivat vesimäärän kanssa väärin. Oike suhde on: 100g riisiä tarvitsee 110ml vettä. Etikoi riisi kun se on vielä höyryävän kuumaa ja viilennä nopeasti, jotta bakteerit eivät ala lisääntyä.

Japanilaisen keittiön kolme tärkeintä asiaa ovat:

  1. Tuoreet raaka-aineet
  2. Ruuanlaittotaidot
  3. Hygienia

 

Mitä välineitä minun tarvitsee ostaa, jos valmistan sushia kotona?

Sinun ei tarvitse ostaa kaikkia välineitä vain siksi, että käytät niitä vain silloin tällöin. Voit esimerkiksi puukulhon sijasta käyttää aivan tavallista kulhoa, vaikka tottakai puinen on parempi. Rullaamisen tarvitset bambumaton.

Miten syön sushia, jotta kokemus on onnistunut?

Ensinnäkin, syö niin pian kuin mahdollista. Älä käytä liikaa soijaa, sillä sen tarkoitus on toimia mausteena ja tukea kalan makua. Älä upota palasia soijaan, vaan kasta nopeasti kalapuoli alaspäin. Kun syöt rullaa, älä uita soijaa joka puolelle, vaan kasta nopeasti reunaa.

Entäs sushin syönnin etiketti?

Usko tai älä, mutta voit käyttää käsiäsi kun syöt sushia. Et tarvitse puikkoja missään tilanteessa! Wasabi tulee rullan päälle, ei soijan sekaan. Pidä soija puhtaana.

Miten näet sushin nykypäivänä ja ennen?

Tänä päivänä sushi ei ole jokapäiväistä ruokaa, vaan herkku ja luksus. Raaka kala on kallista, sillä se tarvitsee erityistä huolenpitoa ja sen täytyy olla tuoretta. Tästä syystä se ei ole halpaa ruokaa. Joskus japanilaisissa perheissä syödään kauden kalasashimia, mutta silloin yleensä ihmetellään, mitä juhlitaan. Kun vierailen kotikaupungissani, äiti tarjoaa minulle sashimia ollakseen vieraanvarainen. Miellän sushin katuruuaksi ja sormiruuaksi. Kun sushi keksittiin, nigiri kehiteltiin ensin. Tuohon aikaan ihmiset uhkapelasivat ja söivät nigirisushia, mutta se oli vaikeaa, koska sormet tahmaantuivat. Tämän vuoksi keksittiin makirulla, sillä se oli helpompi syödä ja sormet pysyivät puhtaana.

Mitä haluaisit kertoa asiakkaillemme suomessa?

Tähän mennessä luonani on käynyt 1700 vierasta. Huomasin jo pian aloittaessani, että ihmiset kokivat japanilaisen ruuan teon vaikeaksi ja kuin mysteeriksi. Se ei kuitenkaan ole vaikeaa! Haluan kertoa heille, että japanilainen ruoka on yksinkertaista valmistaa ja sopii jokapäiväiseen ruokailuun. Se on myöskin hyväksi terveydellesi.

Minulta on tulossa keittokirja. Halusin tehdä siihen yksinkertaisia reseptejä, jotka kuulostavat sinulle tutuilta. Tämä kirja on etenkin sinulle, joka olet vielä alkeistasolla japanilaisen ruuan kanssa. Kirjakaupoissa löytyy jo paljon kirjoja, joissa on pelkkiä ruokaohjeita. Minun kirjassani tulet kuitenkin näkemään reseptien lisäksi jokapäiväisiä asioita elämässäni, kuten supermarketissa käynnin tai ravintolavierailun. Kirjassa on kotiruokareseptejä ja paikallista elämää.

Japani on uniikki maa, joka on suojellut kulttuuriperintöään pitkän aikaa. Jos sinulla on mahdollisuus vierailla täällä, tulet kokemaan uusia asioita, pitämään maan vieraanvaraisuudesta, hyvästä ruuasta, luonnosta, pop -kulttuurista sekä perinteisestä kultuurista. Vieraillessani tulet näkemään japanin eri puolet, sillä tämä on hyvin erityinen ja vastakohtien maa.

Mistä sinut löytää,  jos haluaa osallistua kursseillesi?

Nettisivuiltani: www.mayukoslittlekitchen.com  ja löydät minut myös Tripadvisorista.

Terveisesi suomalaisille?

Kokeilin Suomessa vieraillessani avantouintia ja suomi sai minut rakastamaan saunaa. Sauna oli jotain, mistä en ennen vierailuani pitänyt, mutta rakastuin saunaan ja se edistää terveyttäni! Pidin myös kovasti Turusta ja Turun linnasta. Suomalaiset vaikuttavat hyvin suvaitsevaisilta ja itsenäisiltä, olette hyväksyviä. Ja teillä on kauniit ihot!

 

Tomo, 28.05.2018. Avainsanat: Sushi,Japan,#tokio,#japani,#tomosushibar,#tokyo,#travel,#food.

Jaa tämä artikkeli somessa