Soita 050 577 1431 ja tilaa

Sananen sushista – mistä se tulee ja mitä se oikeastaan onkaan?

Jotta sushi maistuisi vieläkin paremmalta, on oleellista tietää, mitä sushi on ja hieman sen historiasta. Sushi -nimi on peräisin etikasta, joka on japaniksi su. Shi -pääte puolestaan tarkoitaa kädentaitoa. Sushiksi kutsutaan ruokia, joissa on etikalla maustettua riisiä, sumeshia.

Sushin juuret ovat säilömismenetelmässä, jota käytettiin aikoinaan japanin lisäksi muuallakin aasiassa. Sushi onkin siis mahdollisesti myös muualta tuotua ruokaperinnettä. Tuore kalasaalis säilöttiin etikalla maustettuun riisiin ja kalan päätyessä ruuaksi, riisi hävitettiin.

1500-luvulla riisi ja kala säilöttiin kerroksittain puuastiaan, joka suljettiin kivellä. Narezushiksi kutsuttua ruokaa syödään vielä nykyäänkin. Fermentoituva riisi saa ruokaan happaman maun, joka on verrattavissa etikkaan sushiriisissä. 1800-luvulla fermentointi vähentyi, kun Matsumoto Yoshiichi toi valmistukseen etikan. Sushi muuntui säilykeruuasta tuoreruuaksi.

Myöhemmin 1800 -luvun alkupuolella Hanaya Yohei kehitteli nykymallisen nigirisushin eli etikoidun riisin kalan tai merenelävien kera. Japanissa oli käynnissä kaupunkien suurkaupungistuminen, joten työmiesten keskuudessa keksinnöstä tuli heti hitti.

Edelleenkin sushi on Japanissa iso osa heidän ruokakulttuuriaan. Japanissa sushi on minimalistista, tuoretta ja japanilaiseen tapaan erittäin hyvällä hygienialla valmistettua. Näihin peruspilareihin sushinvalmistuksessa mekin Tomossa tukeudumme. Nykyään sushi on tunnettu herkku ympäri maailmaa ja siitä on tehty variaatioita lukematon määrä. Suosituin japanin ulkopuolella kehitelty sushi on meidänkin listaltamme löytyvä kaliforniamaki.

Miten valmistuu laadukas sushi?

 

Sushin valmistus lähtee aina hyvistä, tuoreista raaka-aineista.

Käytämmekin Tomossa luotettavia ja parhaan laadun takaavia yhteistyökumppaneita. Varmistamme parhaan mahdollisen laadun ja pidämme tiivistä yhteyttä tavarantoimittajiimme. Sushin valmistuksessa parhaan lopputuloksen takaa aina mahdollisimman laadukas riisi, josta emme tingi.

Olemme useista riisilajikkeista huolella valinneet ravintolaamme riisin, joka on ensiluokkaista.

Me Tomossa uskomme raaka-aineisiin ja minimalistisuuteen. Mielestämme sushin ei tarvitse olla pröystäilevää, vaan aina tuoretta ja hyvin valmistettua, eikä sitä tarvitse peittää näyttävyyden alle.

Lähdemme jo sushinvalmistuksen alkumetreillä luomaan lautaselle parasta mahdollista ja tämän teemme mahdollisimman pitkälle omin avuin.Valmistamme täällä ravintolassa oman etikkamme, jolla maustamme riisin. Käsittelemme kasvikset ja lohen tuoreena päivittäin. Valmistamme myös oman munakkaamme, minkä tekeminen vaatii taitoa ja runsasta harjoittelua. Pyrkimyksemme on pitää tuote mahdollisimman aitona. Jokainen annos syntyy lautaselle aina tilauksesta ja käsin tehtynä.

Meidän valikoimastamme löytyy sushin eri variaatioita.

 

Makisushi eli rulla tarkoittaa sushia, jossa täyte on kääritty norilevään sekä etikoituun riisiin. Täytevaihtoehtoja on monia kasvisrullista ja suositusta lohirullasta insideout -rullaan (nurinpäin rulla), josta löytyy myöskin vaihtoehtoja moneen makuun.

Nigirisushilla tarkoitetaan sushia, jossa etikoidun riisipallon päälle laitetaan siivu kalaa tai muita raaka-aineita, kuten avokado.

Sashimi on raakaa tai hieman kypsennettyä kalaa tarjoiltuna ilman etikoitua riisiä.

Temaki muistuttaa makisushia, mutta se kääritään käsin tötterömuotoon.

Gunkan-sushissa etikoidun riisipallon ympäri kääritään norilevää, ja täyte tulee sen sisään. Englanninkielinen sana gunkanille on ”battleship”, koska se muistuttaa ulkonäöllisesti venettä.

Inari on friteerattua tofua, jonka sisällä on etikoitua riisiä.

Nykyisin valikoimissamme on myös ihanat onigirit, joita myydään japanissa välipaloina. Ne ovat riisipalloja, joiden sisällä on erilaisia täytteitä. Valikoimastamme löytyy esimerkiksi japanissakin suositu tonnikala-majoneesionigiri.

Lounaalla voit maistella donburia, joka on sushiriisistä valmistettu, erilaisilla täytteillä päällystetty kulhoruoka.

Pystymme huomioimaan annosta tehdessämme myös monet allergiat ja erityisruokavaliot. Tule myös rohkeasti kysymään, jos allergeenit tai muut tuotteessa olevat raaka-aineet askarruttavat, henkilökuntamme on koulutettu sinua varten. Löydämme varmasti jokaiseen makuun vaihtoedot!

 

Sushiketti – miten saat annoksestasi parhaimman makuelämyksen.

 

Sushia voit syödä joko käsin tai puikoilla. Ravintolastamme löytyy myös haarukoita ja veitsiä, joita voit käyttää halutessasi. Lapsille olemme varanneet ruokailuvälineitä sekä lasten puikkoja. Neuvomme myös mielellämme puikkojen käytön, jos se ei ole vielä tuttua!

Annokseksi mukana tulee aina sushin parhaat kaverit: soija, wasabi ja inkivääri.

Soijakastike maustaa sushipalan mukavasti. Sen käyttö on kuitenkin vapaaehtoista ja suosittelemmekin, että soijaa käytetään maltillisesti. Kasta nigiri soijaan mieluiten kala edellä, sillä soijan tarttuessa riisiin, palanen hajoaa helposti ja liika soija saattaa pilata koko makuelämyksen ja ihanan etikoidun riisin ja tuoreiden raaka-aineiden maun.

Wasabia, joka on valmistettu maustekrassin juuresta, sipaisemme kalan alle jo valmistaessamme nigirit. Halutessasi voit lisätä kalan tai rullan päälle hieman lisää potkua. Sashimia syödessäsi voit lisätä wasabin soijan joukkoon.

Inkivääriä eli garia syödään hieman suupalojen välissä. Tämän tarkoituksena on puhdistaa makupalettisi seuraavaa suupalaa varten.

Parhaiten sushin seuraksi sopii vihreä tee ja ravintolastamme löytyykin erittäin laadukasta matchateetä. Vihreästä teestä, sen eri laaduista ja  terveysvaikutuksistakin voisi kirjoittaa pitkästi, mutta tyydyn toteamaan, että kokeilkaa sushin parina! Tarjoilemamme matchatee on pehmeän makuista ja on täydellinen valinta sushin seuraksi, viemättä huomiota itse asialta.

Muistathan, että tarkoitus ei kuitenkaan ole stressata sushin syönnin etiketistä tai tehdä siitä vaikeaa. Sushi on rentoa ja mukavaa ruokaa yksin tai yhdessä syötäväksi. Nauti – se on tärkeintä!

Voisin kirjoittaa sushista loputtomasti, mutta koetin tiivistää tähän tekstiin perusasiat sushista ja sen historiasta.

On mielenkiintoista, miten niin yksinkertaisista raaka-aineista saa luotua mitä maistuvinta ruokaa – ja sitähän sushi on. Onnistunut sushinvalmistus vaatii ajatusta, aikaa ja intohimoa sen tekoon.

Sushin historia ja erilaiset variaatiot tästä ruuasta ovat myöskin jännittävää tutkittavaa ja nykypäivänä sushin maailmaan pääsee tutustumaan kirjojen lisäksi esimerkiksi dokumenttien varjolla. Suosittelen tutustumaan aiheeseen tarkemmin, sillä se vie mennessään.

 

Loppukevennykseksi kuva yhdeltä japaninmatkaltamme, kun japanilainen sushi ja suomalaiset korvapuustit koristivat samaa pöytää. Ruokailun ei tarvitse aina olla niin vakavaa – se voi olla myös rajoja rikkovaa!

Ps. Iso kiitos kaikista ihanista kommenteista, joita olette antaneet näistä uusista sivuista! Paljon kysymyksiä on herättänyt nettitilaussysteemi, joka poistui Culinarin lopetuksen myötä käytöstä. Eipä hätää kuitenkaan, koetamme saada nyt alkuvuodesta vastaavan palvelun käyttöönne!

Ja hei – seuraavasta blogipostauksesta voisin paljastaa sen verran, että ystävänpäivä lähestyy ja me haluamme tarjota kahdelle onnekkaalle ystävänpäiväherkut – stay tuned!

Tomo, 30.01.2018. Avainsanat: Tomo,Tomo.fi,Sushi,Blog,Nigiri,Maki,History,Fresh,Sushi Oulu,Oulu,Blogi,Japan.

Jaa tämä artikkeli somessa