Soita 050 577 1431 ja tilaa

Sushikurssi Tokiossa

 

Istahdin juuri Tokiolaisen kahvilan penkkiin työstämään tätä tekstiä teille. Ympärillä on hälinää ja iloista puheen sorinaa, turisteja, ikäihmisiä tapaamassa toisiaan, pariskuntia ja kiireisiä työntekijöitä, yksi mies ottamassa aamupäivän torkkuja nurkkapenkillä. Mansikan sesonki on juuri parhaimmillaan ja joka toinen hörppii ”spring special” -juomaansa, makeaa ja mansikkaista.

Toisinaan täällä suurkaupungin vilinän keskellä on ihanaa ottaa hetki taukoa ja tehdä rauhallisia asioita. Jatkuva ihmisvilske ja suloisen järjestäytynyt kaaos käy välillä raskaaksi Suomen väljyyteen tottuneelle.

Jos seurasitte matkaani Tokiossa instagramissa (tomo.fi), näittekin välähdyksiä siitä, mitä teen kun haen inspiraatiota ja rauhallisuutta matkallani. Vierailen kirjakaupassa, kahvilassa, puistossa taikka teen jotain kodinomaista.

Yksi Tokion viimeisimmistä ruokatrendeistä on ihmisten kodeissa järjestettävät ruokakurssit. Valinnanvaraa on niin paikoissa kuin ruokalajeissakin. Tulen testaamaan tällä reissulla vielä toisenkin kurssin, mutta teille tämä lienee kiinnostavin, sillä valmistimme lounaaksi mitäpä muutakaan kuin sushia!

Vierailuni kohde oli siis Mayuko’s Little Kitchen, joka sijaitsee ihan tavallisessa Tokiolaisessa naapurustossa. Olen käynyt hänen kurssillaan aikaisemminkin noin kaksi vuotta sitten, jolloin teimme erilaisia ruokalajeja tofusta. Olen tuntenut Mayukon jo vuosia ennen kuin hän aloitti ruokakurssien pitämisen ja hän on ollut iso vaikuttaja rakkaudessani japaniin ja japanilaiseen ruokaan. Saan monet opit häneltä ja olen siitä ikuisesti kiitollinen. Hän myös sinnikkäästi opettaa minulle japania ja kannustaa minua kaikessa mitä teen.

Kursseille osallistuu kerrallaan noin 6 henkilöä, joten kodinomaisuus ja persoonallisuus on säilynyt mukavasti. On mahtavaa jakaa kokemuksia ja mielipiteitä toisten ruoasta kiinnostuneiden kanssa sekä tietenkin tutustua uusiin ihmisiin! Tänään sushia kanssani valmisti pariskunta USA:sta sekä ystävykset Italiasta.

Tässä saatte kuvien kera sushin teon lyhennetyn ABC:n. Samat työvaiheet luonnollisesti pätevät meillä Tomo Sushibarissa, joten pääsette hieman sisälle siihen, minkälaisista asioista meidän työpäivät koostuvatkaan.  Osoitan teille tärkeimmät kohdat sekä vinkkejä kotona valmistettavan sushin onnistumiseen.

Jokainen hyvä ruuanlaittosessio alkaa tietenkin huolellisella reseptien läpilukemisella. Paras vinkki, mitä voin ikinä teille antaa on: tietäkää mitä teette ja tulette tekemään sekä ottakaa kaikki tarvittavat ainekset ja välineet valmiiksi esille! Ruuanlaitto on mukavaa ja rentouttavaa, kun sen ottaa rennoin rantein. Ei ole syytä stressata tai miettiä mahdollista epäonnistumista. Teetpä sitten yksin tai yhdessä: Mayukon sanoin ”Always remember to smile while making sushi!”

Ihan alkuvaiheessa sinulla tulee olla riisi valmistumassa ja kuten mainitsin, kaikki tarvittavat asiat käden ulottuvilla. ”Mise en place” niinkuin me ravintolassa kutsutaan eli raaka-aineiden esivalmistelu on kaiken a ja o. Tomossa leikkaamme ja valmistamme kaiken itse lohen leikkuusta lähtien. Muista ostaa kaikista tuoreimpia ja parhaimpia raaka-aineita, oli sitten kyse kalasta, kasviksista taikka riisistä. Myöskin laadukas wasabi ja soija ovat panostuksen arvoisia.

Riisi. Oi riisi. Salainen addiktioni. Voisin syödä sitä sellaisenaan, etikoituna tai vaikkapa raa’an kananmunan kanssa joka aterialla. Sushin tärkein ainesosa on riisi. Tomossa käytämme tarkoin valikoitua ja testattua riisiä, emmekä tingi sen laadusta. Älä sinäkään! Kotioloissa sushiriisin valmistus etenkin ilman riisinkeitintä on haastavaa, mutta hyvillä raaka-aineilla ja huolellisella ohjeiden seuraamisella pärjäät pitkälle. Muista viilentää sushi hyvin kiillon saamiseksi ja jottei riisi jatka kypsymistään. Älä kohtele riisiä kaltoin, vaan ole helläkätinen riisin pesusta etikoimiseen ja riisin käyttämiseen asti.

Japanilaiset pitävät riisiä tärkeimpänä ruokana ja jo lapsille opetetaan, että jokainen riisinjyvä tulee syödä. ”There is 500 gods in eveny grain of rice” kuuluu japanilainen sanonta.

Susheja on erilaisia, kuten kirjoitin jo aikaisemmassa blogipostauksessa jonka voit lukea täältä: Mayukon kurssilla valmistimme gunkaneja (Battleship sushi) ja makirullaa.Perinteisimpiä täytteitä japanissa ovat esimerkiksi erilaiset tuoreet kalat sekä kasvikset. Avokado, majoneesit, erilaiset kastikeviritykset ja uppopaistetut asiat ovat länsimaissa kehiteltyjä, eivätkä kuulu perinteiseen sushin tekoon. Tokiolaisissa ravintoloissa tarjoillaan näitä vaihtoehtoja turisteja varten.

Mielestäni voit kuitenkin ajatella makirullaa kuin leipää: voit käyttää ihan juuri niitä täytteitä kuin haluat, oli se sitten lihaa, kalaa, kasviksia tai kastikkeita. Sushin teossa ei ole rajoja!

Valmiit rullat on hyvä leikata kostutetulla veitsellä, jotta leikkaaminen on helpompaa ja jälki tasaista. Älä puristele rullaa liian kovasti ja käytä terävää veistä, jotta vältyt turhalta sahaamiselta.

Sushin kaveriksi sopii erinomaisesti misokeitto ja vihreä tee. Sushin syömisestä voit lukea enemmän aikaisemmasta postauksesta, jonka löydät täältä.

Mayuko on iloksenne lupautunut vastaamaan muutamaan kysymykseen japaniin ja sushiin liittyen, jonka pääsette lukemaan myöhemmin! Toinen osa siis luvassa!

Väki on vaihtunut hyvään tahtiin ympärilläni ja lämmin aurinko houkuttelee jo ulos. Lopetan siis tekstini tähän ja jatkan seikkailuani Tokiossa auringon helliessä suomalaisen kalpeaa olemustani.

Ps. This special message is for other participants in Mayuko’s class. Thank you so much – all of you! I was happy to meet you all and had so much fun making sushi together! And also huge thank you for letting me use these pictures – i think i captured happiness around me. I wish all the best for each of you.

Tomo, 17.05.2018. Avainsanat: Tomo.fi,Sushi,Oulu,#tokio,#japani,#matkustus,#tomosushibar,#passijahammasharja,#instagram.

Jaa tämä artikkeli somessa