Slideri4

Sushia, sushia!

Sushi on tunnetuin japanilainen ruoka Japanin ulkopuolella. Sen syntyhistoria liittyy olennaisesti raa’an kalan säilöntätapaan, jossa kala pakkattiin etikalla maustettuun riisiin. Aluksi riisikuori heitettiin pois ja vain kala syötiin, mutta myöhemmin maustetun riisin ja kalan makujen huomattiin sopivan hyvin yhteen.

Sushi valmistetaan makealla riisiviinietikalla höystetystä riisistä yhdistettynä erilaisiin lisukkeisiin ja täytteisiin – yleisimpinä raaka kala. Myös kasvissushi kuuluu perinteiseen sushivalikoimaan ja ajan saatossa lihaisat sushit ovat löytäneet tiensä sushiravintoloihin. Tomo Sushibarin listalta löytyy esimerkiksi poromaki.

Sushiateriaan kuuluu sushipalojen lisäksi soijakastike, vihreä vahvanmakuinen wasabitahna sekä marinoitu inkivääri. Sushia voi syödä joko paljain käsin tai syömäpuikoilla. Soijaa kaadetaan pieneen kipposeen, jossa sushia kastetaan ennen jokaista suupalaa. Wasabia voi annostella maun mukaan sushipalan päälle tai maustaa sillä soijakastikkeen. Inkivääriä nautitaan eri sushien välissä, sillä sen tehtävä on puhdistaa suulaki seuraavaa makuelämystä varten.

 

 puikot2

Sushisanastoa

Norimaki / maki
Yhden suupalan kokoinen riisirulla, joka on kääritty täytteineen merilevään (nori). Yhdessä riisirullatangossa on 8 suupalaa.

Nigiri
Kämmenessä (nigiri) puristettu riisipallo, joka on päällystetty täytteellä.

Gunkan
Merilevään kääritty sushivene, jonka pohjalla on riisiä ja päällä muita täytteitä.

Inari
Makea friteerattu tofutasku, joka on täytetty joko pelkällä riisillä tai myös muilla täytteillä.

Sashimi
Ohuiksi viipaleiksi leikattua raakaa kalaa.

Temaki
Käsin leväarkista kääritty tuutti, jonka täytteenä on riisiä ja muita täytteitä.

 

Comments are closed.